ERP-be integrált MES: egységes rendszer, bizonytalanság nélkül

Amikor nyilvánvalóvá válik egy vállalat életében, hogy a gyártás-lejelentést egy MES (termelésirányítási) rendszerben tudják és akarják kezelni, számos ponton előnyt jelent egy már ERP-be integrált megoldás kiválasztása.

Mérhetően rövidebb a bevezetési idő: nem kell a rendszert illeszteni, kevesebb a paraméterezési idő, kevesebb a bizonytalanság a már kipróbált megoldások és funkciók révén.

A későbbi karbantartás egyszerre oldható meg a két terméknél, így nem fordulhat elő olyan szituáció, hogy az ERP vagy a MES funkcionalitása nincsen szinkronban.

Egységes fejlesztési koncepció a MES vagy az ERP között: biztosított az egységes jövőbeni fejlesztés, így nem kell egyik vagy másik megoldást kompatibilitási problémák miatt cserélni.

Mindkét területet (ERP és MES) olyan csapat vezeti be, akik teljesen átlátják a két megoldást.

Az ERP maradéktalanul képes kezelni a MES minden szükséges adatát.

Költséghatékony és egyszerű integráció

Mivel a PROD alapfunkcióként tartalmazza a MES-t, a költség pedig nem épül be máshová, olcsóbb a megoldás bevezetése.

A PROD fejlesztését megelőzően, már tervezési fázisban létrehoztuk a MES-ERP kapcsolatot, így az integráció az alapoktól valósult meg, nem utólagos “drótozással. A funkcionalitás és az illesztés így teljesen harmonikus és kompatibilis.

A PROD integrált dokumentumkezelő rendszere segítségével a gyártás műveleti lépéseit leíró dokumentumok már az ERP-ben létrejönnek, így közvetlenül hozzáférhetnek azok is, akik a gyártásban közvetlenül nem érintettek.

Ha a MES nem használható – de szükség van a hatékonyságára

Ha a MES használata nem indokolt, vagy nem kivitelezhető.

Ilyen lehet egy gyár, ahol gyártó munkatársak komoly védőfelszerelésben, kesztyűben dolgoznak, nagyon poros és meleg környezetben, nagy teherbírású munkagépekkel, és folyamatos munkavégzésre van szükség, így elképzelhetetlen a MES hatékony használata.

A PROD ebben az esetben, a MES nélkül is biztosítja a hatékonyságot.

Hatékonyság a termeléstervezésben

A PROD munkautasítás szerkesztője a MES szintű részletezettséggel készült el.

A gyártás során szükség lehet arra, hogy a legrészletesebben, akár 3 szintű hierarchián keresztül tervezzük meg a termelés lépéseit, és ezeket a lépéseket akár behivatkozzuk más munkautasításokba, vagy a régiek alapján gyorsan újakat hozzunk létre.

Ha nem akarjuk a termelés lejelentését MES segítségével online végezni, a PROD-ban a MES használata nélkül, de a MES alapján beépített extra funkciókkal, elsősorban a munkautasítás-szerkesztővel saját gyártásfolyamatainkat külön fájlok gyártása nélkül, egy helyen, precízen menedzselhetjük.

Előnyös ez például akkor, ha PLC-vezérelt termelést akarunk megvalósítani, és részletes munkautasítás szükséges, ami alapján könnyen lehetséges PLC-vezérlő szoftvert készíteni.

Visszakövethető, automatikus lejelentés

Akkor is előnyös ez a funkcionalitás, ha csak egyszerűsített lejelentéssel rögzítjük a gyártást utólag, mindössze a keletkező késztermék mennyiségét meghatározva.

Ilyenkor a termelés lépéseinek lejelentése a háttérben lezajlik, így később visszakövethető, pontosan milyen termelési lépésekkel történt a gyártás.

Integrált dokumentumkezelő rendszer

A külső dokumentumok, például külsős szállítólevelek, termékspecifikációk szkenneléssel vagy csatolással gyorsan felvihetőek a rendszerbe..

A rendszer által készített dokumentumokat (munkautasítások, számlák és így tovább) a rendszer automatikusan tárolja, és a megfelelő funkcióknál közvetlenül, azonnal elérhetővé teszi.